istoria_s.jpg

История

Открийте природна красота, завладяващи гледки и почитаните във времето традиции на южното Черноморие. Позволете Camping Gradina да отключи чудесата на този невероятен регион, от безкрайни плажове до буйни, кристални води и древни градове, преливащи от история.

Къмпингът е разположен между забележителни исторически места като старите градове Созопол и Несебър, обект на световното наследство на ЮНЕСКО, известни със своята природна красота, богата местна култура и исторически важна архитектура.

Историята на един от най-старите къмпинги у нас се разказва и до днес от местните жители. Camping Gradina е преминал през различни етапи в своето развитие, докато се превърне в модерния летен дом за толкова хора днес.

В първата половина на ХХ в. огромната плажна ивица се е използвала за пясъчна кариера, но тази дейност е окончателно прекратена още през 50-те години. Тогава в местността се появяват десетки зеленчукови и плодови градини, които по-късно вдъхновяват името на къмпинга. Заради благоприятния южен климат, красивите пейзажи и просторния плаж, той е превърнат в притегателно морско кътче за малки и големи.

Постепенно започват да се появяват палатки и все повече летовници. Още тогава Градина придобива славата на къмпинг за бохеми и свободолюбиви души, които търсят почивка в максимална близост до морето и природата.

Едно от първите удобства, изградени за посетителите на къмпинга, е пощата срещу входа. Така всички летуващи са можели да изпратят красива картичка на своите близки.

„Градина“ не спира да развива своя бохемски облик и през 80-те години се появяват първите бунгала. Те са съвсем малки бели къщички с остри покриви, които местните с усмивка наричат „Баби Яги“.

Днес къмпингът пази своя автентичен бохемски и свободолюбив дух, осигурявайки всички необходими удобства за спокойни дни край морето. Десетки хора забравят натовареното си ежедневие и идват тук за цялото лято, защото свободата на Camping Gradina зарежда както нищо друго.